Elektro CAE software a přístrojové databáze

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Pro uživatele elektro CAE systémů znamená připravenost symbolových a přístrojových databází významnou pracovní úsporu při sestavování nových projektů. Zatímco obecně používané elektrotechnické značky (symboly) jsou součástí základní instalace každého vyspělého CAE systému, u požadavků na přístrojové databáze se setkáváme s různými potřebami uživatelů.

Společnost Technodat Elektro, s.r.o. (dále Technodat) podporuje elektro CAE systémy pro různá oborová řešení. Následně se tedy pokusíme přiblížit požadavky a jejich řešení z jednotlivých oblastí silnoproudé elektrotechniky.

Databázový záznam obecného přístroje je dnes vytvářen pomocí tzv. rozloženého kreslení grafických symbolů. Například elektrické relé je sestaveno z dílčích symbolů, které reprezentují jednotlivé kontakty, cívky, sestavy kontaktních svazků a zástavbový symbol přístroje pro dispoziční sestavy. Tyto vzájemně související symboly jsou u CAE systémů datově propojeny a vytváří tzv. obecný objekt. Počet dílčích symbolů v objektu závisí od druhu přístroje. U obecného stykače vystačíme se několika symboly, u karty řídicího systému jich může být až několik desítek. Aby byl databázový záznam přístroje kompletní, je zapotřebí ještě doplnit grafický objekt technickým popisem. Ten obsahuje: typ přístroje, výrobce, objednávkové číslo a další upřesňující technická data. Každý takovýto technický záznam odpovídá jednomu přístroji, přičemž jeden grafický objekt může být použit pro celou řadu přístrojů. Z uvedeného tedy vyplývá, že každý elektrotechnický přístroj pro CAE systémy je tvořen objektem a technickým - datovým záznamem. Zatím co objektové sestavy souvisí výhradně s vnitřní koncepcí elektro CAE systému, datové záznamy jsou katalogové texty, které jsou poskytovány ze strany dodavatele software nebo přímo od výrobců přístrojů.

loga_web

Společnost Technodat je dodavatelem elektro CAE systémů: ELCAD, RUPLAN, AUCOPLAN, SPAC a nejnovější platformy Engineering Base (dále EB). Společnost si je vědoma potřeby zpřístupňovat projektantům neustále aktuální přístrojová data. Nicméně pro uspokojení požadavků stovek uživatelů různých CAE licencí z rozdílných elektrotechnických oblastí bylo nutné přistoupit k následně uvedeným řešením.

Individuální přístup

V základní instalaci elektro CAE systémů jsou k dispozici stovky obecných objektů a tisíce datových záznamů. Často se setkáváme s požadavkem na vytvoření jen základní firemní databáze přístrojů. Jedná se o typ řešení, kdy uživatel vyrábí konkrétní stroje nebo technologie z uzavřeného sortimentu přístrojů, které nepodléhají častým změnám. V tomto případě se vytváření firemní databáze provádí jen doplněním, popř. redukcí dodávaných objektů a přístrojových záznamů.

Katalogové databáze přístrojů

Každý elektro CAE systém s technickou podporou poskytuje svým uživatelům tzv. katalogové přístrojové databáze. Tyto rozsáhlé databáze jsou u dodavatele Technodat zpřístupněny přes webové rozhraní a jejich přístup je spojen s poskytováním servisní služby Maintenance. Obsah těchto přístrojových databází je seřazen podle katalogu výrobců a je průběžně aktualizován. Tyto katalogové databáze jsou určeny pro projektanty, kteří vytváří různorodé projekty pro často měnící se odběratele.

Přístrojové portály

Tento způsob poskytování přístrojových databází je nejčastěji aplikován v oblasti energetických staveb, na jejichž výstavbě a provozu se podílí několik projektových dodavatelů. Často se zde setkáváme s požadavkem na použití definované řady osvědčených přístrojů, a tudíž zajištění jednotného přístrojového osazení. V takovémto případě poskytuje investor ve spolupráci s firmou Technodat službu tzv. individuálního přístrojového portálu. Na tomto webovém portálu jsou pro potřeby projektantů připraveny nejen obecné přístroje drobného charakteru, ale i kompletní dokumentační sestavy, jako jsou VN vypínače, výkonové VVN transformátory, odpojovače, řídicí systémy, ochrany atd. Spolupráce projektanta s takovýmto komplexním řešením značně zefektivňuje jeho tvůrčí práci a vede k jednotnému provedení výsledných projektů od různých dodavatelů. To je významným přínosem pro následné uživatele vytvořené dokumentace a pro provozovatele energetického zařízení.

Speciální řešení

Ke speciálnímu řešení přístrojové databáze dochází při spojení elektro CAE systému s 3D mechanickými systémy. V tomto případě bylo nutné vybrané skupině elektrických přístrojů navíc přiřadit 3D model přístroje pro prostorové znázornění elektroinstalace. Takovouto aplikaci realizovala společnost Technodat např. při vývoji nového letounu EV 55 u firmy EVEKTOR s.r.o.

Pro zájemce o uvedenou problematiku budou v expozici na jarní výstavě AMPER 2012, pavilon V k dispozici specialisté firmy Technodat, kteří vám představí praktické výsledky popsaného řešení.

Další informace naleznete na www.technodat.cz/cae-elektro

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.
Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.

Najdete nás na Facebooku