RFID z jiného pohledu: flexibilní systém z jediného zdroje

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Výhody radiofrekvenční identifikace (RFID) jsou velmi dobře známy. Navzdory tomu se RFID technologie dosud nedočkaly plošného přijetí. Proč? Protože zatím žádný z prodejců neposkytoval vše, co je k vytvoření kompletního RFID řešení potřeba.

To však neplatí pro HARTING Technology Group, která dodává veškeré komponenty pro RFID systémy – od A do Z.

rfid harting 1

Přednosti RFID technologií jsou nesporné, obzvláště pak při použití ve frekvenčním pásmu UHF.
Za jedinou sekundu lze identifikovat až 300 objektů, aniž by se musely nacházet v zorném poli a bez ohledu na podmínky prostředí. RFID komponenty lze využít dokonce i v prostředích s velkým výskytem kovových objektů a extrémně náročných podmínkách – například pod kolejištěm pro nákladní vlaky. RFID transpondéry od společnosti HARTING fungují bez baterie. I přesto nabízejí čtecí vzdálenost od 1 cm do 15 m. Tím se zvyšuje transparentnost dat v průmyslových závodech, což pomáhá ještě více optimalizovat procesy, zlepšit využívání zdrojů a snížit náklady. I zde společnost HARTING aktivně podporuje přesun k „Integrovanému průmyslu".
Kompletní RFID systém se skládá z transpondéru připevněného k identifikovanému objektu, antén, čtecího a zapisovacího zařízení a softwarového rozhraní přenášejícího data do podnikového softwaru. Výrobní průmysl klade vysoké nároky na kvalitu a robustnost jednotlivých komponent i celého systému. Společnost HARTING nyní vytváří v této oblasti nový základ.

rfid harting 2

Princip modulárního provedení (MD P)

Společnost HARTING vytvořila kompletní portfolio komponent pro RFID systémy. Jejich hlavní předností je modulární provedení a optimalizace v souladu s požadavky drsného průmyslového prostředí. RFID transpondéry od společnosti HARTING splňují i ty nejnáročnější požadavky, včetně stupně krytí IP 69K
a odolají provozním teplotám až 210 °C. Rovněž antény jsou uzpůsobeny využití v drsných podmínkách a nejsou náchylné k rušení v prostředích s velkým výskytem kovových objektů. Čtečky HARTING pak zajišťují extrémně rychlé čtení dat i v náročných podmínkách.
Tyto stavební bloky lze perfektně kombinovat a využít k sestavení RFID řešení uzpůsobeného dle požadavků zákazníků. Například transpondéry byly optimalizovány k identifikaci kovových a betonových objektů (zvláště pak transpondér CT89). Společnost HARTING se zaměřuje na specifické potřeby zákazníků, zejména pokud jde o software sloužící k propojení zařízení se zbytkem světa. Zákazníci využívající řešení od společnosti HARTING mají naprostou svobodu výběru.
Podívejme se například na middleware Ha-VIS. Ten představuje pomyslný most mezi RFID hardwarem a softwarem a řídí komunikaci s RFID čtečkami (dokáže obsloužit až několik stovek jednotek nebo 20 000 transpondérů během jediné sekundy). Zákazníci mohou určit, v jakém formátu, jak často a na jaké rozhraní mají být získaná data odeslána. To vše bez nutnosti programovaní či jakýchkoli jiných složitějších zásahů – jednoduše pomocí samotné konfigurace.

rfid harting 3
Dalším z příkladů může být propojení s PLC. V této oblasti společnost HARTING nabízí softwarové šablony, např. pro Siemens S7® a Siemens Simotion®, nebo přímou integraci do řídicích jednotek značek Beckhoff a MITSUBISHI.
RFID v pásmu UHF v kombinaci s dalšími technologiemi má zásadní vliv na výrazné zvýšení efektivity pracovního procesu v logistice, automatizaci a údržbě. Auto-ID systémy nevyžadují jen patřičné hardwarové komponenty. Takové systémy závisí také na speciálním softwaru a řešeních, které dokáží smysluplně a nadstavbově zužitkovat data, která systém již shromažďuje. HARTING poskytuje modulární holistický systém zahrnující hardware, software a datová řešení. Na jednom místě tak můžete získat vše pro vaše specifická řešení.
Integrování těchto automatizačních systémů řeší celou novou oblast výzev: získáváte sice ohromné množství potenciálně zajímavých dat o důležitých procesech, které však je třeba nejprve shromáždit z více různých zdrojů, zkontrolovat, setřídit a propojit. HARTING vyvinul pro tento účel vlastní Ha-VIS Middleware, který vám tento servis provede dle vašich potřeb a data předá ve standardizované podobě.
Ha-VIS Middleware je mostem mezi hardwarem umístěným na místě sběru dat a nadřazeným databázovým softwarovým systémem. Middleware vstupní „surová" data kondenzuje a filtruje tok získaných dat na základě specifikací daných standardem EPCglobal® ALE 1.1.

harting konektory logo

HARTING s.r.o.
Mlýnská 2
160 00 Praha 6 - Bubeneč
Tel: +420 220 380 460
Fax: +420 220 380 461
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.harting.cz

Zobrazit informace o novém Reader RF-R200
Zobrazit informace o Ha-VIS RFID Box
Zobrazit informace o Ha-VIS Middleware
Zobrazit informace o Reader Ha-VIS RF-R500

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.
Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.

Najdete nás na Facebooku