Energie z kroku – kinetické dlaždice Pavegen

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dokážete si představit energii 50.000 kroků, které denně uděláte? Společnost Pavegen systems si to představila a vytvořila dlažbu s nízkým obsahem uhlíku, která si klade za cíl sběr kinetické energie z ulic. Dlažba budí velkou pozornost, jako řešení pro napájení městských ulic s frekventovaným pohybem lidí.

Jak již bylo řečeno, dlažba je určena na místa s velkým pohybem chodců. Přeměňuje kinetickou energii z kroků chodců na elektrickou energii, která může být ukládána v lithium-polymerových baterií nebo ji lze přímo používat pro napájení zařízení s nízkým příkonem jako jsou off-grid aplikace, osvětlení, displeje, reproduktory, alarmy, reklamy, apod.

pavegen-5

Pokaždé, když někdo šlápne na dlaždici, rozsvítí se centrální světlo. Chodec tak začne produkovat energii, dlaždice může generovat 2,1 wattů za hodinu a tím poskytovat soběstačné osvětlení pro chodce.

Dlaždice jsou vyrobeny z téměř 100% recyklovaných materiálů (převážně gumy) a nerezové oceli. Jsou vodotěsné a odolné vůči klimatickým podmínkám. Mohou být umístěny do stávajících struktur chodníků.

Pavegen dlaždici jsou v současné době testovány ve východním Londýně. Úspěšně byly instalovány v chodbách škol, kde se v současné chvíli testuje jejich odolnost a výkon. Když se mluví o odolnosti, výrobce udává, že každá dlaždice vydrží přibližně 20 milionů kroků, což odpovídá životnosti 5 let.

pavegen

Tyto dlaždice budou také použity na olympijských hrách v Londýně 2012 pro přechody mezi olympijským stadionem a nákupním centrem Westfield Stratford City.

 

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.

Najdete nás na Facebooku