Proudové transformátory BDG – nový produkt, nové zaměření, nové ambice, nová příležitost

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Během minulých dnů byly ve švýcarském Curychu, srdci nejen bankovnictví, businessu a technologií, ale i samotného ABB, poprvé nainstalovány prodoudové transformátory typu BDG, speciálně vyvinuté pro generátorové vypínače.

Brněnské jednotce přístrojových transformátorů a sensorů se tak podařilo velmi významně rozšířit své plánované zaměření na oblast velmi vysokého napětí. Proudové transformátory jsou jednou z klíčových komponent velmi složitého generátorového vypínače. O tomto faktu svědčí i preciznost a důslednost, s jakou sami švýcarští kolegové sledovali uvedení tohoto produktu do výroby.

Transformátory

Samotné transformátory, které vyvíjelo brněnské Technologické centrum společně s inženýringem přístrojových transformátorů, se poměrně vymykají standardnímu portfoliu. Posuďte sami. Díky jejich vnějším rozměrům - 985 mm (šířka nejmenšího typu), respektive 1436 mm (šířka největšího typu), bylo nutné zavést do výroby nové technologické postupy a nová zařízení. Primární proud, který tyto transformátory musí být schopny kontinuálně měřit, začíná na 5000 A a končí na 30000 A, ve speciálních případech až na 57000 A. Zkratově jsou transformátory dimenzovány na 130 kA, v případě největšího typu až na 210 kA. Zkratový proud o tak vysokých hodnotách způsobuje lokální zemětřesení a je schopen indukovat magnetické síly, které ohýbají nebo lámou primární vodiče. Takovýchto parametrů dosud nedosahovaly žádné produkty z brněnské dílny.

dbg

Generátorové vypínače

Generátorové vypínače (generator circuit breakers-GCBs), jsou pro své výhody velmi rozšířeny po celém světě ve všech typech elektráren, ať už to jsou atomové, tepelné nebo vodní. Klíčovou vlastností generátorového vypínače je spolehlivost, neboť je v systému umístěn mezi generátor a výkonový transformátor, kde jeho funkce přímo ovlivňuje výstupní veličiny z elektrárny.

Zjednodušeně si vypínač můžete představit jako vodovodní baterii, kterou denně používáte při mytí rukou. Kohoutek baterie, který by odpovídal parametrům generátorového vypínače, by musel být schopen za normálních podmínek bezchybně zastavit tok řeky a v případě poruchy řeku v záplavovém stavu.

Generátorové vypínače jsou high-tech výrobkem. Tento fakt podtrhuje skutečnost, že jenom velmi málo firem na světě zná technologii jejich výroby a že ABB má v této oblasti vedoucí pozici.

Jednotky ABB Švýcarsko PPHV Curych GCB a ABB PPMV Brno začaly spolupracovat už v květnu roku 2009. Od té doby bylo do generátorových vypínačů nainstalováno více než 3000 kusů speciálně upravených napěťových transformátorů, které úspěšně fungují po celém světě. V letošním roce byla spolupráce rozšířena o tyto proudové typy transformátorů: BDG 072A1, BDG 072A2 a BDG 072A3.

Vývoj těchto proudových transformátorů přinesl spoustu novych nápadů a zkušeností jak při samotném návrhu transformátorů, tak i při jejich výrobě, zkoušení a typovém zkoušení. Všechny tyto inovace byly postupně zavedeny do výroby standardních transformátorů a některé z nich byly dokonce patentovány.

Jsem přesvědčen, že celá naše jednotka přístrojovych transformátorů a našeho technologického centra odvedla velmi dobrou a kvalitní práci. Za jednotlivá oddělení se na vývoji, výrobě a uvedení na trh společně podílel tým pracovníků, který tvořili: Martin Odehnal, Zdeněk Juris, Denisa Benešová, Jana Rošková, Petr Pavelka, Milan Kuchař, Michal Pilař, Lukáš Bělehrad, Petr Majerech, Jaroslav Žák, Aleš Hýbl, Jan Hrazdil, Radek Kulendík, Eva Měcháčková, Jaroslav Sabáček, Jan Kučera, Petr Neumann, Pavel Mík, Václav Kovář, Karel Bor, Jiří Žíla, Marcel Jancík a Milan Zálešák.

Všem bych touto cestou ještě jednou rád poděkoval za jejich úsilí a skvělou práci.

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.

Najdete nás na Facebooku