ElektroPrůmysl.cz, září 2015

Elektro Průmysl .cz KABELY, VODIČE A KONEKTORY září 2015 | 115 Žádné místo pro bakterie K výrobkům skupiny Lapp, které odpovídají zvláště přísným požadavkům hygienického designu, patří například kabelové vývod- ky SKINTOP® HYGIENIC. Vývodka vychází z obecných konstrukčních principů normy ČSN EN 1672-2 pro potravinářský průmysl, a je navíc certifikována podle EHEDG (typ EL Class I AUX). Kromě toho splňuje kabe- lová vývodka – tak jako ochranná hadice SILVYN® FGNMnebo kabel ÖLFLEX® ROBUST – specifikace ECOLAB® týkající se odolnosti vůči čisticím a desinfekčnímprostředkům. SKINTOP® HYGIENIC odpovídá hygienic- kému provedení pro dosažení ideálních výsledků čištění. Má hladké povrchy, žádné hrany, spáry, dutiny nebo venkovní závity, díky čemuž zabraňuje usazování nečistot a tvorbě mikroorganismů. Zbytky potravin se nemohou usazovat a je možno je snad- no spláchnout. Hygiena je tedy důležitá, ale i tam exis- tují rozdíly. Čím blíže přichází potravina do styku se součástí zařízení, tím vyšší jsou po- žadavky. Obecně se rozlišují tři hygienické zóny: • Produktová zóna: Jde o oblast, kde jsou součásti výrobního zařízení v přímém kontaktu s potravinami. • Zóna vystříknutí: Jedná se o oblasti a zařízení, které mohou přijít do styku s potravinami, například rozstřikováním. Konstrukce musí splňovat stejná kritéria jako v produktové zóně. • Neproduktová zóna: Jedná se o všech- ny oblasti a zařízení v továrně, které nepřichází do přímého kontaktu s po- travinami. Nicméně ty mohou být často čištěny spolu s citlivými oblastmi, což může znamenat vysoké chemické a me- chanické zatížení. Odolnost vůči čisticím prostředkům Pro produktovou zónu a zónu vystříknutí platí ty nejpřísnější požadavky na hygienu. Zejména tyto oblasti je třeba čistit často a důkladně. Zaměstnanci zajišťující čiště- ní používají agresivní čisticí prostředky, jako jsou žíravé kyseliny a alkalické látky v různých koncentracích - součásti otírají dosucha nebo čistí pomocí parního čističe Obr. 2 Hygienické zóny v potravinářském a nápojovém průmyslu 1 - Produktová zóna 2 - Zóna vystříknutí 3 - Neproduktová zóna

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=