ElektroPrůmysl.cz, září 2015

Elektro Průmysl .cz KABELY, VODIČE A KONEKTORY 114 | září 2015 Bez mikrobů v potravinářském průmyslu Při výrobě a zpracování potravin je prioritním požadavkem zajištění jejich bezpečnosti a kvality. Jedním z nejdůležitějších faktorů přispívajících k bezpečnosti a kvalitě potravin je hygienický design strojů a zařízení. V zásadě jde o to, aby byla zajištěna omyvatelnost a odolnost všech použitýchmateriálů a součástí tak, aby na nich nemohly ulpívat ani zbytky výrobků, ani čisticí prostředky a aby byly bezpečné. Skupina Lapp, která vyvíjí a vyrábí širokou paletu kabelů a kabelového příslušenství, mimo jiné pro potravinářský a nápojový průmysl, klade na tyto principy velký důraz. Minimalizování prostojů, zajištění kvality, maximální bezpečnost pro zaměstnance - to jsou priority ve všech průmyslových odvětvích, zvláště pak při výrobě potravin. Jestliže je zpracování potravin podléhajících zkáze zastaveno, mohou v potravinářském a nápojovém průmyslu vznikat mimo ušlé- ho zisku vysoké náklady na odstranění od- padů a nové spuštění produkce. V tomto odvětví má extrémně velký význam také kvalita, protože pokud není kvalita odpoví- dající, jsou spotřebitelé nejen nespokojeni, ale může být ohroženo i jejich zdraví. One- mocnění způsobená potravinami způso- bují ve světě značné škody. Dle statistik jen v USA postihuje přibližně 76 milionů lidí ka- ždý rok, z čehož 5000 lidí na následky umírá. Kritické je, mimo jiné, pravidelné čištění vý- robních zařízení. Používají-li úklidové skupi- ny parní čističe a kyselé nebo zásadité čisticí prostředky k odstranění nečistot a mikrobů, jsou zařízení vystavena vysokému zatížení. Podobně zásadní zatížení způsobuje i běžné suché čištění s agresivními čisticími prostředky. Všechny součásti musí být pro- to navrženy tak, aby zůstaly trvale pevné a funkční. Svou formou ani materiálem ne- smí způsobovat živnou půdu pro bakterie. Stejně tak je tomu v případě plastů a ji- ných materiálů, které se běžně používají při výrobě kabelů nebo těsnění komponentů. Pokud jsou použity umělé hmoty jako ter- moplasty a také elastomery přírodního pů- vodu, které nejsou dimenzovány pro časté čištění, hrozí, že například u součástí zaříze- ní dojde ke ztrátě krytí nebo že kabel přijde o izolaci. Pak se každý proces čištění stává pro pracovníky vysoce rizikovou činností, protože hrozí nebezpečí zkratu nebo úrazu elektrickým proudem. Velkým krokem kupředu v optimali- zaci kvality, bezpečnosti a konečně také účinnosti v potravinářském a nápojovém průmyslu jsou výrobní zařízení, která byla konstruována v souladu s principy hygie- nického designu. Jsou konstruována tak, aby se bakterie nemohly usazovat, byla dobře čistitelná a také velmi odolná. Obr. 1 Laboratoř institutu mlékárenské vědy a techniky na Univerzitě v Hohenheimu

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=