Pro bytové a čajové kuchyně s běžným kuchyňským vybavením určeným pro laické použití a není-li v této kuchyni další vnější vliv, který je nutno vzít v úvahu, není třeba vypracovávat protokol o určení vnějších vlivů.
Její vybavení elektrickým zařízením se řídí normou ČSN 33 2130 ed. 3.
Ostatní kuchyně (stravovací a obdobná zařízení)
Základní informativní podklady o vnějších vlivech kategorie A pro vypracování protokolu o určení vnějších vlivů dodává zpracovatel gastronomické technologie.
Okolo mycích stolů pro přípravu potravin a okolo mycích dřezů a stolů pro mytí nádobí je do vzdálenosti 1,5 m vnější vliv třídy AD2.
Ve vnitřním prostoru odsávacího zákrytu – digestoře je vnější vliv třídy AD2.
V prostorech vybavených podlahovou vpustí se v době provádění sanitace a do vyschnutí vyskytuje vnější vliv třídy AD3 do výše 0,2 m nad podlahou.
Rozsah tříd vnějších vlivů uvedených v bodech výše je považován za obvyklý, je-li pro zajištění údržby a čistoty kuchyňských provozů používáno běžných úklidových zařízení a pomůcek (ruční čištění, čisticí stroje) a nikoli čištění ostřikem vodou.
V kuchyni, nad úrovní vařičů, tálů sporáků, nad kotli, nad pečicími pánvemi, nad fritézami a obdobnými tepelnými spotřebiči se vyskytuje vnější vliv třídy AA6. Pokud je vždy souběžně s činností uvedených spotřebičů v kuchyni v provozu vzduchotechnika (klimatizace) není nutno obvykle tuto třídu vnějšího vlivu rozšiřovat.
Nad místy přípravy a skladování nekrytých potravin se vyskytuje vnější vliv třídy BE4.
Příklad příloh zápisu o určení vnějších vlivů velkokapacitní kuchyně
Jednotlivé tabulky se po vyplnění stávají součástí zápisu o určení vnějších vlivů.
Při stanovování celkového požadovaného výkonu příkonu pro gastrotechnologická zařízení je doporučováno zahrnout do celkové energetické bilance provozu zálohu příkonu ve výši 20 % – 30 % požadovaného příkonu.
Zaměstnavatel určí pracovní pozice, pro jejichž výkon je nutné provést přípravu pro dosažení odborné způsobilosti pracovníků pro obsluhu elektrických zařízení. Při určování pracovních pozic je zároveň nutno určit stupeň odborné způsobilosti podle vyhlášky č. 50/1978 Sb.
Pokud se hořlavé materiály, jako je mastnota, moučný prach, atd. mohou hromadit na krytu elektrického zařízení v množství dostačujícím k založení požáru, musí se provést odpovídající opatření, aby se zabránilo překročení výše uvedené teploty na krytu zařízení. Tímto opatřením může být například předpis kontroly čistoty elektrického zařízení a zajišťování této čistoty v provozním řádu provozovny. Požadavek na vypracování provozního řádu se doporučuje uvést v Protokolu o určení vnějších vlivů.