ElektroPrůmysl.cz, květen 2020

ElektroPrůmysl.cz KABELY, VODIČE A KONEKTORY 74 | květen 2020 Robustní řešení do oplachovacích zón Han F+B – všestranné konektory pro potravinářský průmysl Výrobci potravin byli až do dnešních dnů poměrně skeptičtí, když došlo na téma používání konektorů v citlivých oblastech. Vzhledem k jejich profilu a povrchu se totiž obávali, že konektory naruší hladké a snadno omyvatelné povrchy, které jsou nezbytné v oblastech blízko vyráběného produktu. Proto společnost HARTING vyvinula speciální konektor Han® F+B, který vydrží i intenzivní čištění a současně otevírá nové možnosti pro projektování, výstavbu a údržbu výrobních závodů. Veškeré instalace v potravinářském průmy- slu musí být realizovány tak, aby nehrozilo riziko kontaminace potravin žádnými lát- kami nebezpečnými pro zdraví. Proto musí být zpracující a balicí stroje zkonstruovány tak, aby je bylo možné snadno čistit a před- cházet kumulování nečistot v proláklinách a záhybech. Může se zdát, že jde o banální úkol, ve skutečnosti však dělá vrásky nejed- nomu manažerovi výrobního závodu. V produktové zóně, tedy oblasti, kde stroje a komponenty přicházejí do přímé- ho kontaktu s potravinami, platí ty nejpřís- nější požadavky. Plochy v této oblasti bý- vají poměrně malé, aby se omezila oblast čištění. Ideální jsou hladké povrchy, proto- že se na nich nemnoží bakterie. Vzhledem k tomu, že elektromechanická rozhraní hladké povrchy narušují, bývají umístěna mimo tuto zónu. Elektrická připojení v oplachovací zóně V zóně intenzivního mytí výrobci potra- vin často považují použití průmyslových konektorů namísto pevné kabeláže za riskantní: důvodem je používání chemic- kých čisticích přípravků, které představují pro materiály značnou zátěž. Vysokotlaké čističe navíc zařízení pravidelně vystavují horké vodě a vysokému tlaku. Tyto vlivy mohou způsobit, že se těsnění a kabelové průchodky konektorů uvolní. V důsledku toho pak kryty konektorů přestanou plnit svou ochrannou funkci. Také ve společnosti Packaging Automa- tion (PA), která sídlí ve městě Knutsford ve Velké Británii a zabývá se výrobou zata- vovaných obalů na hotové pokrmy, bylo dříve použiti konektorů spojeno s rizikem: V některých případech kabelové průchod- ky a těsnění pod konektory po použití vysoce účinných chemických příprav- Potravinářský průmysl potřebuje komponenty kombinující hygienický design s optimálním stupněm krytí.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=