ElektroPrůmysl.cz, březen 2017

Elektro Průmysl .cz ELEKTROINSTALACE 24 | březen 2017 osvětlení, jasy a úhly clonění svítidel a usměrnění světelného toku.). V gastronomických zařízeních (velkoka- pacitních kuchyních, kuchyních pohostin- ství, hotelových kuchyních, kuchyních pro úpravu dovezených hotových jídel atd.) se navrhuje osvětlenost ( Ē m ), index oslnění ( UGR L ) a index podání barev ( R a ) v souladu s požadavky následující tabulky 3. V gastronomických zařízeních, v prosto- rech se stálým pobytem osob je minimál- ní osvětlenost 200 lx, bez ohledu na účel místnosti. 11. Dohled na elektrická zařízení v ostatních kuchyních a čajových kuchyních Elektrická zařízení v tomto prostoru mají být provozována alespoň pod občasným dohledem (Občasný odborný dohled je prokazatelný dohled prováděný pracovní- kem odborně způsobilým a seznámeným, který provádí kontrolu zařízení v pravi- delných intervalech, určených provozním předpisem). 12. Základní ochrana před vznikem požáru od elektrického zařízení v kuchyni Základní bezpečné vzdálenosti elektric- kých spotřebičů od hořlavých hmot jsou uvedeny v tabulce 4. 13. Elektrické zařízení v umývacím prostoru Na zřizování elektrických rozvodů v umý- vacím prostoru platí požadavky čl. 7.8 ČSN 33 2130 ed. 3 . Tab. 4 Základní bezpečné vzdálenosti elektrických spotřebičů od hořlavých hmot Elektrický spotřebič Ve směru hlavního sálání tepla mm V ostatních směrech sálání tepla mm Sporák (včetně kombinovaného elektřina – plyn) 750 50 Vestavné varné jednotky (včetně kombinovaných elektřina – plyn) 750 10 Spotřebiče, které nejsou konstruovány tak, aby mohly stát přímo u hořlavých hmot (například otopná tělesa s náplní teplonosná látka-olej, přímotopné konvektory, teplovzdušné ventilátory) 500 100 Spotřebiče k ohřevu vody odpovídající požadavkům ČSN EN 60335-2-35 ed. 2: Průtokové ohřívače vody 50 10 Tab. 3 Nejnižší požadované hodnoty Ē m , UGR L a R a ve stravovacím zařízení, ostatních kuchyních a jejích příslušenstvích Prostor Udržovaná osvětlenost Ē m (lx) Index oslnění UGR L Index podání barev R a Výška vodorovné srovnávací roviny nad podlahou (m) 1 prodejní prostory 300 22 80 0,85 2 kuchyně1 ) 500 22 80 0,85 3 restaurace, jídelna, provozní místnost 2) – – 80 0,85 4 samoobslužná restaurace 200 22 80 0,85 5 bufet 300 22 80 0,85 6 chodby 100 25 80 0 1)  Mezi kuchyní a restaurací musí být přechodová zóna. 2)  Osvětlení musí vytvářet odpovídající atmosféru.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=