ElektroPrůmysl.cz, březen 2017

Elektro Průmysl .cz ELEKTROINSTALACE 18 | březen 2017 Elektrická zařízení v kuchyních Častým problémem v návrhu nových či rekonstruovaných stravovacích zařízení je elektroinstalace. Toto platí ale i pro drobnější kuchyňské provozy, kdy projektant či zřizovatel znejistí a zbytečně uplatňuje užití postupů vhodných pro velkokuchyně. Ing. Karel Dvořáček 1. Užité definice a. Velkokapacitní kuchyně - gastrono- mické zařízení obvykle určené pro kom- pletní výrobu velkého množství pokrmů z potravinářských surovin. Zpravidla je součástí stravovacího anebo ubytovacího zařízení jako jsou restaura- ce, jídelny, hotely, apod. Mimo zařízení, jehož je součástí, může zásobovat jednu nebo více kuchyní pro úpravu a podávání dovezených hotových jídel nebo zařízení, jejichž součástí jsou výdejny jídla (např. školní jídelny, zařízení pro seniory, apod.). Obvykle se rozděluje na několik samo- statných pracovišť, které mohou být stavebně odděleny, např. varna, stude- ná kuchyně, zeleninová kuchyně, apod. Tato pracoviště jsou vybavena potřeb- ným strojním zařízením. Její součástí bývají další prostory, jako jsou např. skladovací prostory, mrazicí a chladicí místnosti, prostory pro hrubé zpracování ovoce a zeleniny, prostory pro výdej stravy, kancelářské prostory, šatny, koupelny, apod. b. Kuchyně pro úpravu dovezených ho- tových jídel - místnost u stravovacího zařízení, vybavená pro ohřev, případné dokončení, hotových hlavních jídel. Její součástí může být i přípravna, která slouží pro krájení a přípravu doplňkové- ho prodeje. Kuchyně pro úpravu dovezených ho- tových jídel může být vybavena pro kompletní přípravu menšího počtu jídel, například minutek. V této kuchyni se zásadně nepřipravují základní komponenty příloh jídel a ku- chyně není vybavena mísicími stroji a podobně. Kuchyně uvedené pod bodem a. a b. jsou dále uváděny jako„ostatní kuchyně“.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=