ElektroPrůmysl.cz, červenec 2015

Elektro Průmysl .cz ELEKTROINSTALACE 28 | červenec 2015 Hygienický design – rozváděčové skříně do potravinářského průmyslu Jaké jsou rozváděčové skříně odpovídající IFS Food? Ať už se jedná o zpracování potravin nebo výrobu nápojů – jedním z nejdůležitějších faktorů přispívajících k bezpečnosti a kvalitě výrobků je hygienický design strojů a zařízení. Zásadní je dodržovat omyvatelnost všech použitých materiálů, povrchů a designových prvků a zajistit, aby na nich nemohly ulpívat ani zbytky výrobků, ani čisticí prostředky. V tomto článku jsou rozebrány nejdůležitější aspekty hygienického designu ve vztahu ke krytům elektrických součástí a rozváděčovým skříním. Leoš Blažek, Product Manager, Rittal Czech s.r.o. „Hygienický design“ – tj. navrhování strojů a zařízení vyhovujících hygienickým před- pisům, a tedy i krytů a skříní pro elektrické součásti – má pro bezpečnost výrobků v potravinářském průmyslu velký význam. Jsou v tomto ohledu nějak užitečné směr- nice, jako je například IFS Food (Internati- onal Featured Standard Food)? Výrobci za- řízení se často ocitají v situaci, kdy se musí ptát: Jak vlastně vypadá kryt nebo skříň odpovídající normě IFS Food? Odpověď zní takto: Ačkoli má norma IFS Food zajiš- ťovat hygienickou výrobu potravinářských výrobků, nijak se nezmiňuje o technických ani designových vlastnostech příslušných strojů a zařízení. Výrobci zařízení mohou pokyny nalézt například v evropské směrnici o strojních zařízeních 2006/42/ES, která v Evropě za- čala platit 1. ledna 2006, a v doplňujících normách pro hygienické požadavky na stroje a zařízení, jako je ČSN EN 1672-2 či ČSN EN ISO 141159. V potravinářském průmyslu je jedním specifickým zdrojem závazných pokynů evropský předpis EU 852/2004 o hygieně potravin. Současně s těmito nařízeními byla v roce 1989 zalo- žena takzvaná Evropská skupina pro hy- gienický inžinýring a zařízení (European Hygienic Engineering and Design Group – EHEDG), jejímž hlavním cílem je podpo- ra hygienických opatření při zpracování a balení potravinářských produktů. Jedná se o konsorcium výrobců zařízení, potra- vinářských výrob, výzkumných ústavů a orgánů ochrany veřejného zdraví. Obr. 1 Skříně Hygienický design od společnosti Rittal pro použití v potravinářském průmyslu.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=