Během zpracovávání a balení čerstvých potravin jako je maso nebo sýr je výrobní stroj opakovaně čištěn, aby byla zajištěna nejvyšší možná hygiena. A aby byla zajištěna řádná funkce senzoru a dlouhá životnost musí být zabráněno vniknutí vody do senzoru.
Prevence vniknutí vody do senzoru v často čištěném prostředí
Voda může vniknout dovnitř a poškodit senzor na místech, kde se spojují dva různé materiály, na konektoru nebo když materiál pouzdra či kabelu zestárne a zpuchří.
Výsledkem mohou být koroze elektronických součástek, zkrat nebo obecné poruchy vyžadující častou výměnu senzoru.
Výběr vhodných materiálů
Při navrhování senzoru s dlouhou provozní životností do hygienického prostředí je samozřejmě důležitý výběr vhodných materiálů. Rovněž důležité je zajistit, aby například materiály s různou teplotní roztažností nevytvářely mezery nebo pnutí.
Klíčovým požadavkem během výroby senzorů je sledování tolerance. Také výběr správné výrobní technologie může mít vliv, například plastové krycí čočky vyrobené technologií s minimálním vnitřním napětím materiálu poskytují výrazně delší životnost a chemickou odolnost ve srovnání se stejnými čočkami vyrobenými jiným způsobem.
Konektor – jedna z nejzásadnějších otázek
Spojení mezi konektorem a senzorem může být jedním z nejzásadnějších míst, kde lze snadno udělat chybu.
Pokud se nepoužije správný utahovací moment, spojení nemusí být pevné nebo naopak příliš pevné spojení může poškodit těsnění. Další často používané protiopatření je například použití maziva.
Nejspolehlivější řešení je používání senzorů s vestavěným kabelem, ale to neposkytuje požadovanou flexibilitu k zajištění snadné výměny senzorů.
Použití spojení pomocí krátkého kabelu s konektorem M12 kombinuje flexibilitu konektorové verze s možností umístit spojení v méně exponované oblasti.
Kromě toho mechanismus konektoru XS5 Twist&Click vždy zajišťuje ideální utahovací moment pro nejvyšší ochranu.